Ehliyet Sınıfları

EHLİYET SINIFLARI

M Ehliyet Sınıfı (2, 3, 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanımına uygun ehliyet türü.)

MOPED yani motorlu bisiklet kullanmak isteyenlerin alması gereken bir ehliyet sınıfı. Ayrıca yeni düzenlemelerle birlikte M ehliyet sınıfının yaş sınırı, on altı olarak.

 

MOPED olarak bilinen araçları, herhangi bir ehliyet sınıfına dahil ehliyeti olan herkes kullanabiliyor. Ancak hiç ehliyeti olmayan kişiler kullanamıyor. Ehliyeti olmayan kişilerin M sınıfı ehliyet alması gerekiyor.

 

A1 Ehliyet Sınıfı (125 CC’ye kadar olan 2/3 tekerlekli motosikletler kullanımına uygun ehliyet türü.)

A1 sınıfı ehliyeti olan kişiler, belli güç ve ağırlığa sahip iki veya üç tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. Ayrıca MOPED araçları da kullanabiliyor. Tekrar M ehliyet sınıfı bir sürücü belgesi almaya ihtiyacı yok. A1 sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı on altı.

 

A2 Ehliyet Sınıfı(35Kw kadar olan  2/3 tekerlekli motosikletler kullanımına uygun ehliyet türü.)

A2 sınıfı ehliyeti olanlar, A1 sınıfına göre gücü ve ağırlığı daha yüksek, iki veya üç tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. Ayrıca M ve A1 sınıfı ehliyet kapsamına giren araçları da kullanabiliyor. Bu nedenle sürücülerin M ve A1 sınıfı ehliyet almasına gerek yok. A2 sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı on sekiz.

 

A Ehliyet Sınıfı(35Kw üzerinde olan  2/3 tekerlekli motosikletler kullanımına uygun ehliyet türü.)

A sınıfı ehliyeti olanlar, A2 sınıfına göre gücü ve ağırlığı daha yüksek, iki veya üç tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. Bu sınıf bir belge almak için deneyim koşulu aranıyor.

 

A sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı iki tekerlekli motosikletler için 20, üç tekerlekli motosikletler için 21. Ayrıca A sınıfı ehliyet almak için, iki yıl kadar A2 sınıfı ehliyet sahibi olmak gerekiyor. Fakat kişiler 24 yaşını geçtikten sonra A2 ehliyetleri olmadan direkt olarak A sınıfı ehliyet alabiliyorlar.

 

B1 Ehliyet Sınıfı(4 tekerlekli motosikletleri kullanımına uygun ehliyet türü.)

B1 ehliyet sınıfı, B sınıfıyla karıştırılmamalı. Çünkü B1 sınıfı ehliyeti olanların otomobil sürebilme izni yok. B1 sınıfı ehliyetlerin yaş sınırı on altı.

 

B1 sınıfı ehliyeti olanlar, belli güç ve ağırlıktaki dört tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. Ayrıca MOPED araçları da kullanabilme yetkisi mevcut. Ancak A, A1 ve A2 sınıfı ehliyetlerin kapsamındaki araçları kullanamıyor.

 

B Ehliyet Sınıfı(Otomobil ve kamyonet kullanımına uygun ehliyet türü.)

B sınıfı ehliyeti olanlar, otomobil ve kamyonet sürebilme yetkisine sahip kişiler oluyor. Yeni düzenlemelerle birlikte artık minibüs kullanabilme izinleri yok. Minibüs kullanmak isteyen sürücülerin, D1 ehliyet sınıfı bir belge alması gerek.

 

B sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. Ayrıca B sınıfı ehliyeti olanlar, B1, F, M sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.

 

BE Ehliyet Sınıfı(Otomobil ve römorklu kamyonet kullanımına uygun ehliyet türü.)

BE sınıfı ehliyeti olan kişiler, B sınıfına dahil araçlarla römorklu yük taşımacılığı yaparak trafiğe çıkabilme iznine sahip. M, B, B1, F sınıfları kapsamına giren araçları kullanabiliyorlar.

 

BE sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. Fakat BE sınıfı ehliyet almak için bir koşul var. O da önce B sınıfı bir ehliyet sahibi olmak.

 

B sınıfı ehliyet alan bir kişi aynı yıl içinde BE sınıfı bir ehliyet almak için başvurabiliyor. Çünkü düzenlemeler dahilinde, koşul olarak herhangi bir deneyim yılı belirtilmemiş durumda.

 

C1 Ehliyet Sınıfı(7500 kg’a kadar kamyon ve çekici kullanımına uygun ehliyet türü.)

C1 sınıfı ehliyet, kamyon kullanmak isteyenlerin alması gereken bir ehliyet türü. Bununla birlikte M, B1, B, F sınıfı ehliyet kapsamına giren bütün araçları kullanabiliyor.

 

C1 sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. Fakat C1 sınıfı ehliyet almak için deneyim koşulu var. Bu koşula göre en az B sınıfı ehliyetiniz olmadan C1 sınıfı bir ehliyet alamıyorsunuz.

 

C1E Ehliyet Sınıfı(1200 kg’a kadar römorklu kamyon ve çekici kullanımına uygun ehliyet türü.)

C1E sınıfı ehliyeti olanlar, C1 ve B sınıfı kapsamına dahil olan araçlarla römorklu yük taşımacılığı yaparak trafiğe çıkabilme iznine sahip. Ehliyet sahipleri M, B1, B, BE, C1, F sınıflarına dahil olan araçları da kullanabiliyor.

 

C1E sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. Ancak C1E sınıfı ehliyet alabilmek için bir deneyim koşulu var. Bu koşula göre sürücülerin en az C1 sınıfı ehliyeti olması gerekiyor.

 

C Ehliyet Sınıfı

C sınıfı ehliyeti olanlar, kamyon ve çekici araçları kullanabiliyor. Bunun yanında sürücüler M, B1, B, C1, F sınıfları kapsamına giren araçları kullanabilme yetkisine de sahip.

 

C sınıfı ehliyet için yaş sınırı yirmi bir. Deneyim koşulu olarak sürücülerin en az B sınıfı bir ehliyet sahibi olması gerekiyor.

 

CE Ehliyet Sınıfı

CE sınıfı ehliyeti, yeni tır ehliyeti olarak adlandırılıyor. Sürücüler M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı kapsamında bulunan araçları kullanabiliyor.

 

CE sınıfı ehliyeti için yaş sınırı yirmi bir. Deneyim koşulu olarak sürücülerin en az C sınıfı bir ehliyete sahip olması gerekiyor.

 

D1 Ehliyet Sınıfı(16+1 kişilik minibüs kullanımına uygun ehliyet türü.)

D1 ehliyet sınıfı, minibüs kullanmak isteyenler için gerekli bir sürücü belgesi. Ayrıca D1 sınıfı ehliyeti olanlar M, B1, B ve F sınıflarına ait araçları da kullanabiliyor.

 

Ehliyet için yaş sınırı yirmi bir. Bununla beraber bir de deneyim koşulu var. Bu koşula göre sürücülerin en az B sınıfı bir ehliyete sahip olması isteniyor.

 

D1E Ehliyet Sınıfı(16+1 kişilik römorklu minibüs kullanımına uygun ehliyet türü.)

Minibüsün 750 kg’dan fazla römorku varsa sürücünün D1E sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Ayrıca sürücü M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfı kapsamına giren araçları da kullanabiliyor.

 

D1E sınıfı ehliyet için yaş sınırı yirmi bir. Bununla beraber deneyim koşulu olarak sürücülerin en az D1 sınıfı ehliyeti olması isteniyor.

 

D Ehliyet Sınıfı(Otobüs kullanımına uygun ehliyet türü.)

D sınıfı ehliyet, otobüs kullanmak isteyen sürücülerin alması gereken bir sürücü belgesi. Ayrıca sürücüler M, B, B1, D1 ve F sınıfına dahil araçları da kullanabiliyor.

 

D ehliyet sınıfı için yaş sınırı yirmi dört. Bununla beraber deneyim koşulu olarak sürücülerin en az B sınıfı bir sürücü belgesi olması gerekiyor.

 

DE Ehliyet Sınıfı(Römorklu otobüs kullanımına uygun ehliyet türü.)

Otobüsün 750 kg’dan fazla römorku varsa sürücünün DE sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Sürücüler ayrıca M, B, B1,BE, D, D1, D1E ve F sınıfı kapsamında bulunan tüm araçları kullanabiliyor.

 

DE sınıfı ehliyet için yaş sınırı yirmi dört. Bununla beraber deneyim koşulu olarak en az D sınıfı ehliyeti sahibi olmalısınız.

 

F Ehliyet Sınıfı(Traktör kullanımına uygun ehliyet türü.)

F sınıfı ehliyeti olanlar traktör kullanabiliyor. Ayrıca M sınıfı ehliyetin kapsamına giren MOPED araçları kullanmaya da izni var.

 

F ehliyet sınıfı için yaş sınırı on sekiz. Eğer yalnızca traktör kullanmayacaksanız otomobil de kullanacaksanız B sınıfı bir ehliyet almanızı tavsiye ederiz. Çünkü B sınıfı ehliyeti olanların ikisini de kullanmaya yetkisi var.

 

G Ehliyet Sınıfı(İş makinesi kullanımına uygun ehliyet türü.)

G sınıfı ehliyeti olanlar iş makinesi kullanabiliyor. Bununla birlikte MOPED araçları kullanmak da yine mümkün. G sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz.